Dat is de vraag die ik afgelopen weekend tijdens een wandeling aan mijn collega stelde. Ken je dat? Al die (goedbedoelde) adviezen van anderen op het moment dat je aan iets nieuws wil beginnen of een andere koers wil varen? Daar waar je eerst nog zo zeker was van je zaak, beginnen er langzaam onzekerheden te groeien. Ik ken ze in ieder geval, die onzekerheden die eigenlijk vooral ontstaan doordat iedereen wel een mening heeft over wat je aan het doen bent, over wat je wel of juist niet moet doen…en iedereen denkt een expert te zijn in het geven van het juiste advies.

Adviezen kunnen vaak tegenstrijdig zijn, maar het is uiteindelijk jouw pad. Het is belangrijk on je te beseffen dat het niet jouw taak is om de omgeving tevreden te houden, maar om uit te zoeken wat het beste werkt voor jou.

Dus hoe maak je uiteindelijk de juiste keuze? Hoe voorkom je dat je onzeker wordt van al die adviezen? Al pratende kwamen wij hier op uit: door te vertrouwen op jezelf, wat vertelt je gevoel jou? Weet dat er waarschijnlijk niet één juiste aanpak is. Dus kies de aanpak die goed voelt voor jou en ga dat doen. Als blijkt dat het toch niet goed werkt, dan pas je je koers aan.

Maar hoe weet je wat goed voelt?

Wat mij enorm helpt is om iets te doen waardoor ik weer contact kan maken met mezelf, mijn behoeften. Voor mij kan dat ‘iets’ een flink stuk wandelen zijn, het volgen van een rustige yogales, maar bijvoorbeeld ook door te dansen of te mediteren kunnen dingen mij ineens weer heel helder worden. Door mijn eigen proces hierin, kom ik er steeds meer achter dat jouw pad ontstaat zodra je keuzes maakt op basis van liefde en vertrouwen (voor en in jezelf). Het is vaak niet een pad dat je van te voren duidelijk kunt aanwijzen. Het ontstaat doordat je elke keer keuzes maakt die echt en eigen zijn…